maandag 20 maart 2017

Fotograferen in de regen

Mooie foto's maken bij slecht weer, hoe doe je dat? We hebben het allemaal wel eens meegemaakt, sta je eindelijk op dé vakantieplek waar je mooie foto's wilt gaan maken, betrekt de lucht en gaat het regenen. Of je komt de metro uit bij Times Square en je ziet dat het nog steeds donker en nat weer is, zodat je mag gaan slalommen tussen de plassen door.

Met de volgende tips laat jij je vakantie foto's zeker niet in het water vallen.

Times Square in de regen. New York City in de weerspiegeling van de plassen
Een regenachtige dag is bij uitstek geschikt voor het fotograferen van weerspiegelingen,
er liggen immers overal plassen water. Deze 'spiegels' kun je gebruiken voor de mooiste foto's!

Anders kijken naar een natte dag helpt niet alleen om je foto’s verbeteren, maar ook je humeur! Als je een mooie foto hebt kunnen maken, word je blij en creëer je positieve energie.

Buig je over de plassen! Kijk naar de grond en zie de mooie reflectie die in een plas water tevoorschijn komt. Met name tegen de avond als de neon/verlichting aangaat maak je prachtige plaatjes. Als eerste: is je camera wel/niet (spat)waterdicht? De meeste apparaten kunnen wel een drupje water hebben, maar ook ik stond onder een afdakje toen ik een filmpje van een tropische regenbui maakte.
Er zijn waterdichte outdoorcamera's die tot wel 3 meter onder water werken;
had ik die bij me gehad, dan had ik midden in deze regenbui kunnen gaan staan fotograferen.

Praktische tips en tricks bij regen fotografie:
• Samenwerken met paraplu. Tijdens een regenbui kun je door samen te werken nog steeds prachtige foto’s maken. Houd om de beurt een paraplu boven de ander, zodat je afwisselend toch een ‘droge’ foto kunt maken. Op de meeste toeristenbestemmingen kun je altijd wel een paraplu kopen. 

Laat je camera niet te nat worden, als deze niet (spat)waterdicht is. Lenzen en waterdruppels gaan niet goed samen, tenzij je bewust een wazig effect wilt creëren. Droog regelmatig je camera en je lens even af met een zacht doekje, dan zie je weer scherp. 

Professionele camera's kunnen vaak wel onder de meest barse omstandigheden nog presteren.

Mooi: ook bestrating gaat glimmen. Niet alleen plassen weerspiegelen, maar ook andere natte oppervlakten. Oude straatstenen zoals kinderkopjes zijn prachtig als ze nat zijn. Maak er gebruik van, ook hier geldt weer: nóg mooier bij avondlicht. 

Maak close-ups. Zoom in op regendruppels. Fotografeer ze van dichtbij, op het raam of op een tafel. Gebruik de eventuele vervreemding wanneer het water de vormen van mensen of gebouwen veranderd. Ook een bloem met waterdruppels is altijd erg mooi van dichtbij. 

• Omdraai truc toepassen. Probeer een foto van een weerspiegeling ook eens om te draaien; dit zorgt voor een spannende compositie. Zo blijf je kijken.


Eiffeltoren tijdens een regenachtige nacht in Parijs #Eyespiration Photo Walk


Kortom: omarm het water. Anders leren kijken is een must.

 #Eyespiration: op de gekste plekken een mooie foto kunt maken en met de mooiste foto’s thuiskomt. Weer of geen weer!

Meedoen en anders leren kijken? Check onze website voor alle fotografie workshops en cursussen.



Deze blog verscheen eerder in aangepaste vorm op Vakantieboulevard.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten